Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

  • Door: Niels Huurman
  • 13 nov, 2023

Inmiddels horen we steeds meer dat een thuisbatterij een goede optie is om de zelfconsumptie van de opgewekte stroom van de zonnepanelen naar een hoger percentage te brengen. Het percentage van de zelfconsumptie ligt gemiddeld tussen de 35-40% en als men een klein beetje rekening houdt met de zon kan dit al richting de 50% procent zelfconsumptie gaan.

Wat is het percentage van mijn zelfconsumptie?

Nu zijn de meeste zonnepanelen eigenaren niet zo bezig met het percentage dat ze zelf gebruiken van de opgewekte stroom, omdat we nu nog gebruik kunnen maken van de salderingsregeling. Je  stroomleverancier verrekend dan aan het einde van het jaar de geleverde stroom en terug geleverde stroom met elkaar. Het resterende bedrag betaal je bij, of je krijgt de minimale stroomprijs terug als je meer hebt teruggeleverd dan hebt ingekocht bij je energieleverancier.

Wat is de toekomst van de salderingsregeling? 

Onderstaand het huidige plan over hoe het salderen afgebouwd zal gaan worden tot 2030. Vanaf 2024 wordt het dus steeds belangrijker om de zelfconsumptie zo hoog mogelijk te krijgen om maximaal rendement uit je zonnepanelen te halen.

De voordelen van de thuisbatterij bij een te hoge netspanning

Ook komt het de laatste tijd vaker voor dat de netspanningen hoger oplopen bij een vol stroomnet doordat er veel stroom wordt teruggeleverd aan het net. Als de netspanning stijgt tot boven de 252 volt worden de omvormers automatisch uitgeschakeld om verdere problemen binnen- of buitenshuis te voorkomen, dit heeft echter tot gevolgd dat de zonnepanelen geen stroom meer opwekken. Door een SolarEdge thuisbatterij te plaatsen wordt de omvormer niet uitgeschakeld bij een te hoge netspanning. Hierdoor wordt de opgewekte energie in huis verbruikt en kan de stroom niet die gebruikt wordt tijdelijk worden opgeslagen in de thuisbatterij. Deze opgeslagen stroom kan (wanneer de netspanning gedaald is) worden teruggeleverd aan het stroomnet. Ook kan de stroom bewaard worden in de thuisbatterij om uw woning s'avonds en 's nachts van stroom te voorzien. 

Kies voor een slimme thuisbatterij 

Het leek allemaal erg eenvoudig, zonnepanelen op het dak en we kunnen gratis stroom verbruiken. Door de salderingsregeling ging iedereen er vanuit gaan dat het moment van de opwekking niet meer uitmaakte. Het is dus niet zo eenvoudig als veel mensen dachten. De stroom die wordt opgewekt verbruiken we vaak niet op het moment dat we het opwekken omdat we dan bijvoorbeeld niet thuis zijn.

Het plaatsen van een thuisbatterij is dan een goede oplossing, maar dit is echter niet voldoende. We hebben een slim systeem nodig die begrijpt wanneer de batterij moet gaan laden en wanneer we de stroom juist moeten gebruiken. Door het plaatsen van slimme inlinemeters is het stroomverbruik inzichtelijk, deze staat namelijk in verbinding met de omvormer en de thuisbatterij. Als er bijvoorbeeld 1 kWh verbruikt is en de zonnepanelen wekken 5kWh op, dan moet er dus 4kWh naar de batterij gestuurd worden om zo min mogelijk terug te leveren naar het net. 

Wat is een EMS-systeem?

Een EMS (Energie Management Systeem) stuurt over het algemeen alle apparaten in huis aan die veel stroom verbruiken of juist stroom opwekken of opslaan. SolarEdge One is hier de oplossing voor, hiermee kunnen alle grootverbruikers slim worden aangestuurd. Zo wordt er op de slimste manier rekening gehouden met de opbrengst van de zonnepanelen, de opslagcapaciteit van de thuisbatterij én het verbruik in huis.

SolarEdge One voor een totaaloplossing in huis.

SolarEdge One optimaliseert het stroomverbruik in en om het huis. Hiermee zullen de patronen van het energieverbruik uit het verleden gebruikt worden, en als er bijvoorbeeld op een vaste dag thuis gewerkt wordt zal hier rekening mee gehouden worden met de capaciteit van de batterij. In een volgend artikel zullen we verder ingaan op de exacte werking en de voordelen van SolarEdge One.